Preizkus sistema padala brezpilotnega zrakoplova (BZ) za letenje v kategoriji B

Na tržišču so se pojavila padala proizvajalca ParaZero namenjena popularnim BZ DJI Phantom 4 Pro in Mavic 2. Oba BZ imata zaradi štirih motorjev po Uredbi o sistemih brezpilotnih zrakoplovov (U.L. 52/16 in 81/16) in Sprejemljivih načinih usklajevanja in navodila (NA) k Uredbi o sistemih brezpilotnih zrakoplovov, v nadaljevanju Uredba in SNU, omejitev opravljanja dejavnosti v kategoriji B. Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije je pri operaterju BZ in prodajalcu Onedrone d.o.o. izvršila nadzor skladnosti sistema padala po točkah Uredbe in SNU po kateri lahko operaterji odpravijo omejitev na 4 motorni sistem BZ z ustreznim sistemom reševalnega padala.

Sistem padala SafeAir Phantom je zadostil zahtevam Uredbe in SNU za opravljanje letalske dejavnosti v kategoriji B z BZ tipa DJI Phantom 4Pro. Predlagana minimalna višina za letenje z DJI Phantom 4Prov v kat. B je 18m.

Sistem padala SafeAir Mavic je zadostil zahtevam Uredbe in SNU za opravljanje letalske dejavnosti v kategoriji B z BZ tipa DJI Mavic 2. Predlagana minimalna višina za letenje z DJI Mavic 2 v kat. B je 24m.

Poročili:

- Poročilo o preizkusu padala za B Phantom.pdf

- Poročilo o preizkusu padala za B Mavic.pdf

Vse objave