Pred letom


Splošno


Potnikom svetujemo, da se pred letom seznanijo z dovoljeno količino prtljage, prepovedanimi predmeti in drugimi koristnimi informacijami v zvezi z njihovimi potovalnimi dokumenti.

Vsak letalski prevoznik ima lahko dodatne zahteve, predpisane v splošnih prevoznih pogojih, zato potnikom svetujemo, da jih pred potovanjem pazljivo preberejo.


Tekočine, nevarno blago, prepovedani izdelki


Vsi potniki, njihova ročna in oddana prtljaga morajo biti varnostno pregledani preden vstopijo na varnostna območja omejenega gibanja.

Varnostne preglede se izvaja na kontrolnih točkah ročno, s tehničnimi pripomočki in/ali z združevanjem obeh metod.


Glavni cilj varnostnega pregleda je odkrivanje in preprečevanje:

  • vnašanja prepovedanih predmetov na območje z omejitvami in pozneje na letalo ter
  • morebitnih dejanj nezakonitega vmešavanja (tj. ugrabitev letala, sabotaža ali napad z eksplozivnim pripomočkom).


Če imate kakršna koli vprašanja o tem, kaj lahko vzamete na krov, se obrnite na svojega letalskega prevoznika ali potovalnega agenta. Informacije dobite tudi na spletni strani prevoznika.


Za potnike z zmanjšano zmožnostjo gibanja, protezo ali srčnim spodbujevalnikom je na njihovo zahtevo na voljo individualni varnostni pregled.

Pripomočki, uporabljeni med varnostnim pregledom, ne morejo poškodovati elektronskih naprav (prenosni računalniki, kamere, iPod itd.) ali fotografskih filmov.


Tekočine


Iz varnostnih razlogov veljajo za prevoz tekočin v ročni prtljagi strogi predpisi in nadzor.

Tekočin ni mogoče prevažati v ročni prtljagi, razen če so pakirane v posameznih posodah/embalažah, katerih prostornina ne presega 100 ml ali 100 g, ali če se nahajajo v prozorni plastični vrečki, ki jo je mogoče ponovno zatesniti in katere prostornina ne presega 1 litra.

Za shranjevanje tekočin v ročni prtljagi se lahko uporabljajo tudi prozorne kozmetične torbice. Vsebina plastične torbice mora biti jasna in vidna, vrečka pa popolnoma zaprta.

Med tekočine spadajo: geli, paste, losjoni, tekoče/trdne zmesi, zobne paste, geli za lase, pijače, sirupi, vsebine posod pod pritiskom (pene za britje, deodoranti in podobni izdelki).


Izjeme pri prevozu tekočin v ročni prtljagi


Da bi se ugodilo posebnim kategorijam potnikov in upoštevale njihove dejanske potrebe, so bile uvedene naslednje izjeme od pravil o prevozu tekočin:

  • tekočine, ki se uporabljajo v medicinske ali prehranske namene, vključno z otroško hrano. (Potnik mora na zahtevo varnostnega osebja dokazati, da se določena tekočina uporablja za določen namen.);
  • tekočine, kupljene v letaliških prostocarinskih prodajalnah, po opravljenem preverjanju vstopnega kupona in pred varnostnim pregledom oseb;
  • tekočine, kupljene v letaliških prostocarinskih prodajalnah, po varnostnem pregledu oseb;
  • tekočine, kupljene na letališču v državi članici EU, ki  so prenesene na slovenska letališča, pod pogojem, da je tekočina v tesno zaprti pregledni vrečki z jasno navedbo, da je bila tekočina kupljena na isti dan in na istem odhodnem letališču;
  • tekočine, kupljene v slovenskem zrakoplovu ali zrakoplovu držav članic EU, ki so prenesene na slovenska letališča, pod pogojem, da je tekočina v tesno zaprti prozorni plastični vrečki, ki vsebuje jasno navedbo, da je bila tekočina kupljena isti dan v zrakoplovu.


Koristna priporočila


Potniki lahko prispevate k učinkovitejšim in hitrejšim varnostnim pregledom. Kako?


Pravočasno se pripravite na let in povprašajte o predmetih, ki jih ni mogoče vzeti na krov letala.

V ročno in oddano prtljago spakirajte le predmete/stvari, ki so skladne s predpisi o tekočinah in nevarnem blagu, da bi se izognili prepovedi letenja ali zasegu prtljage.

Tekočine, ki so v ročni prtljagi (samo v posodah z največjo prostornino 100 ml) morajo biti v plastični vrečki.

Na letališče pridite pravočasno, da se izognete morebitnim zamudam in stresu med postopkom odhoda.

Če nosite strelno orožje, ga takoj prijavite osebju za prijavo na let.

Pri pripravi na varnostni pregled oseb in ročne prtljage shranite kovinski nakit, ure, gotovino in podobne predmete v ročno prtljago, da jih ne bi napačno odložili ali pozabili ali pa jih položite v zabojček za rentgenski pregled.

Pri pripravi na varnostni pregled oseb in ročne prtljage vzemite vrečko s tekočinami iz ročne prtljage.

Pri pripravi na varnostni pregled oseb in ročne prtljage vzemite prenosni računalnik in druge večje elektronske naprave (kot so igralne konzole, digitalne fotokamere in snemalne kamere) iz ročne prtljage in jih dajte v plastični zabojček, da jih je mogoče ločeno pregledati.

Slecite jopič in/ali plašč in ga položite v plastični zabojček za ločen pregled.

Bodite pripravljeni, da lahko varnostno osebje zahteva, da si odstranite pas in/ali sezujete obutev ter ga položite v plastični zabojček za ločen pregled.

Upoštevajte druga navodila, ki jih da varnostno osebje.


Dovoljena količina prtljage


Pravila glede ročne in oddane prtljage se lahko razlikujejo glede na letalskega prevoznika, zato potnikom priporočamo, da se pri načrtovanju potovanja seznanijo z veljavnimi pravili vsakega prevoznika. Informacije dobite na spletni strani letalskega prevoznika.


Potovalni dokumenti


Potniki morajo pred potovanjem preveriti in pridobiti vse potrebne potovalne dokumente (vizume itd.).

Neustrezni potovalni dokumenti ali neskladnost z vstopnimi in izstopnimi predpisi katere koli države imajo lahko neprijetne posledice (izključitev iz leta, zavrnitev vstopa itd.).


Prosimo, da upoštevate, da so neustrezni potovalni dokumenti lahko razlog za zavrnitev vkrcanja. V tem primeru potnik, v skladu z Uredbo (ES) št. 261/2004 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. februarja 2004 o določitvi skupnih pravil glede odškodnine in pomoči potnikom v primerih zavrnitve vkrcanja, odpovedi ali velike zamude letov (UL L 46, 17.2.2004), nima pravice do nadomestila ali drugih pravic.