Informacija za javnost

Informacija za javnost

Javna agencija za civilno letalstvo RS kot slovenski nacionalni letalski organ, na katerega so se obrnili nekateri mediji podaja kratko informacijo glede tragične nesreče letala ET302 podjetja Etiopian Airlines, z letalom Boeing 737 MAX 8. Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je takoj po nesreči pristopila k sprejemu vse potrebnih ukrepov za zagotovitev varnosti potnikov in o svojih korakih tudi obvešča javnost preko svoje spletne strani.

Kot previdnostni ukrep je EASA objavila direktivo o plovnosti, ki je začela veljati ob 19:00 uri (UTC čas) in je prekinila/ustavila vse letalske operacije vseh letal Boeing Model 737-8 MAX in 737-9 MAX v Evropi. Poleg tega je EASA objavila direktivo o varnosti, ki je začela veljati ob 19:00 uri (UTC) in je že suspendirala vse lete, ki jih opravijo upravljavci iz tretjih držav v EU, znotraj ali zunaj EU zgoraj navedenih modelov.

Preiskavo nesreče vodijo etiopski organi ob podpori Nacionalnega odbora za varnost v prometu, saj je bil zrakoplov zasnovan in zgrajen v Združenih državah. EASA je ponudila svojo pomoč pri podpori preiskavi nesreč.
Prav tako EASA nenehno analizira vse podatke, ko so ti na voljo. Preiskava nesreče je trenutno v teku in še prezgodaj je, da bi lahko sklepali o vzroku nesreče.
 
Več informacij o nesreči in preiskavi le te bo EASA objavljala na svoji spleti strani preko sporočil za javnost in na portalu orodju za varnostne objave (safety publication tool). EASinim objavam sledimo tudi na Javni agenciji za civilno letalstvo, ki sproti objavljamo tudi povezave na EASA spletno stran.

Tudi Javna agencija za civilno letalstvo RS je včeraj, 12.3.2019 ob 19.21 (UTC čas) izdala NOTAM s katerim je omejila slovenski zračni prostor za letala Boeing Model 737-8 MAX ter 737-9 MAX, prav tako je suspendirala vse lete, ki jih opravijo upravljavci iz tretjih držav v EU, znotraj ali zunaj EU zgoraj navedenih modelov.

Več informacij je na voljo v izjavah za javnost in v varnostnih okrožnicah Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA).

Ljubljana, 13.3.2019

Vse objave